top of page

Quitters day och vad är hälsa

Över halva Januari har redan gått och går det som du tänkte?

Ja för förändring kräver att man förändrar något. Även om du sa till dig själv att nej, jag vill inte ha några nyårslöften så har du väl som människa fortfarande ambitioner för att göra saker. Så jobbar du för att lösa det?


Många jag träffar säger att dom vill gå till vänster men går alltid till höger (bildat talat) Ja mest för att dom inte ens vet hur man går till vänster eller att man alltid svänger så hårt vänster att man kör av vägen.


Hela min utbildning inom hälsa handlade om att förstå vad är hälsa? Åh ja WHO har sin definition för det behövs, men den är oxå fyrkantig och kanske inte helt sanningsenligt. För ja resten av utbildningen handlade om hur vi skulle tolka denna och hur vi skulle kunna jobba med den.

"Världshälsoorganisationen, WHO, beskriver hälsa som ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande. Socialstyrelsen använder WHO:s definition, som antogs redan 1946"För just hälsa är bredare än att du bara tränare eller äter bra, utan sömn, psykiskhälsa, stress och andra miljö och hygienaspekter kommer in där. Så vad vill jag säga?


Jo dels att inte köra all in på ett ställe för det hjälper inte att uppnå hälsa, du måste ta hand om alla delar för att få ihop dig själv i slutänden. Alltifrån att sömnen måste sitta för att du ska orka träna, eller planera din mat. Att du behöver ha vänner för att känna meningsfullhet, eller ha en hobby för avkoppling och oxå meningsfullhet. Men framför allt att du faktiskt gör allt det där för dig själv och inte bara för att man ska se bra ut för någon annan.


Utan hälsa går att ställa din egna definition av, men att inte alltid köra hela vägen vänster och ut i diket. Utan att parera där på vägen och jobba för att hålla vägen så rak som möjligt. Åh precis som med livet så finns det inte bara en väg att gå, det finns flera.


Alltså översättning, små steg och små förändringar och ge det tid och tålamod. Nej kanske inte sexigt eller lätt att sälja, men ändå det all vetenskap visar funkar i längden. Så vill du vara en periodare som behöver ta samma uppförsbacke varje gång denna börjar om, eller vill du skapa ett nytt nolläge längst med vägen och ta en ny backe för varje utmaning. För nej ingen resa är lätt, du vet bara längst med vägen hur du ska hantera den och har mera redskap att ta dig framåt med. Precis som ett tv/dataspel (nej jag har aldrig spelat) Men där samlar dom på sig verktyg och vapen för att sa sig framåt i spelet. Se ditt liv så, och förstå att alla möter motgångar, det betyder inte att man måste ge med sig eller ge upp. Utan att du letar upp rätt verktyg för att ta dig igenom det.


Tack för ordet och att du tog dig igenom, nu fundera på vad behöver du lägga mera tid på för att känna mera hälsa i ditt liv.


106 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla